„V každém muži je skryta ctižádost  - přechytračit koně, ryby a ženy.“ - Mark Twain
© 2019
Základní informace Nenasycené   mastné   kyseliny   obsahují   ve   své   struktuře   jednu   nebo   více   dvojných   vazeb.   Podle jejich   počtu   rozeznáváme   mono-   a   polynenasycené   mastné   kyseliny   (PUFA   -   polyunsaturated fatty   acids).   Tyto   PUFA   dále   dělíme   podle   vzájemné   polohy   zmíněných   vazeb   na   omega   3   a   6 mastné kyseliny. Účinky v organismu Z   látek   patřících   do   obou   skupin   (omega   3   i   omega   6)   jsou   složitými   metabolickými   drahami přeměňovány   na   další   pro   tělo   důležité   látky.   Produkty   vycházející   z   metabolismu   mastných kyselin   řady   omega   3   a řady   omega   6   mají   v   organismu   téměř   opačné   účinky,   jak   zobrazuje následující srovnání.
Mechanismus účinku
nenasycených mastných kyselin
Informace a doporučení uvedená na těchto stránkách jsou pouze informativního charakteru a nenahrazují řádnou lékařskou péči a konzultaci s lékařem.
Záněty, shlukování krevních destiček Vasokonstrikce (stahování cév) Kyselina  linolenová  Riziko srdečně-cévních onemocnění Kyselina  alfa-linolenová  EPA, DHA

Účinky

v organismu:

Snižuje
Snižuje
Snižuje
Zvyšuje
Zvyšuje
Zvyšuje
Obrázek    zjednodušeně    ukazuje,    proč    je    nutné    dbát    na    složení    stravy    z    pohledu    obsahu jednotlivých   skupin   tuků,   resp.   mastných   kyselin.   Jejich   příjem   je   pro   organismus   životně   důležitý. Více   než   jejich   absolutní   přijaté   množství   je   však   důležité   udržet   v   rovnováze   jejich   vzájemný poměr .   Poměr   mezi   příjmem   omega   6   a   omega   3   mastných   kyselin   by   neměl   být   větší   než   5:1 . Ve   skutečnosti   je   však   v   důsledku      současných   stravovacích   návyků   několikanásobně   vyšší   (až 20:1). Nadbytečný   příjem   omega   6    (a/nebo   nedostatečný   příjem   omega   3)   mastných   kyselin   může v   organismu   podporovat   průběh   zánětlivých   reakcí,   které   zvyšují   riziko   kardiovaskulárních onemocnění . Naopak   dostatečný   příjem   omega   3    (a/nebo   snížený   příjem   omega   6)   mastných   kyselin prokazatelně   podporuje   rozšiřování   cév,   čímž   dohází   ke   snížení   krevního   tlaku   či   lepší   zásobení tkání    kyslíkem.    Mimo    jiné    také    napomáhá    optimalizaci    hladiny    cholestrolu    v    krvi    a    celkově zlepšují    kardiovaskulární    zdraví.    Díky    svému    protizánětlivému    působení    v    organismu    také napomáhájí snižovat riziko vzniku chronických chorob  a tzv. civilizačních onemocnění.