„Čistou radost hledej u stromů a květin,
u ptáků v ovzduší a u ryb ve vodě.“- Otto František Babbler
Omega
3
mastné
kyseliny
EPA
a
DHA
jsou
mastné
kyseliny
vznikající
v
lidském
organismu
přeměnou
z
jiné
omega
3
mastné
kyseliny
-
kyseliny
α-linolenové
.
Tuto
látku
si
tělo
neumí
syntetizovat
nebo
přeměnit
z
jiných
sloučenin,
je
proto
označována
jako
kyselina
esenciální
,
což
znamená,
že
její
příjem
musí
být
zajištěn
potravou
.
Vzhledem
k
tomu,
že
přeměna
kyseliny
α-
linolenové
na
kyseliny
EPA
a
DHA
probíhá
v
lidském
organismu
ve
velmi
omezené
míře,
jsou
(ne
zcela
přesně)
jako
esenciální
označovány
všechny
omega
3
mastné
kyseliny.
Metabolismus
mastných
kyselin
je
ovlivněn
mnoha
vnějšími
a
vnitřními
faktory.
Důležitou
úlohu
v
tomto
metabolismu
hrají
především
věk,
složení
stravy
nebo stres.
Nejbohatším
zdrojem
omega
3
mastných
kyselin
jsou
zejména
tučné
ryby
-
rybí
tuk
,
mořští
živočichové
,
olejnatá
semena
a ořechy
–
především
konopná,
lněná
semena,
vlašké
ořechy
.
Průměrná
celosvětová
spotřeba
ryb
je
v
současnosti
asi
20
kg
na
osobu
za
rok.
V
rámci
Evropy
je
průměrná
spotřeba
asi
24
kg
ryb
na
osobu
za
rok.
V
České
republice
je
bohužel
dlouhodobě konzumováno ryb asi 3-4 x méně.
Současná
strava
je
navíc
založená
na
používání
průmyslově
zpracovaných
olejů
–
slunečnicový,
sojový,
a
výrobků
z
nich
jako
jsou
margaríny,
majonézy,
zmrzliny,
cukrovinky,
slané
pochutiny,
atd.,
které
jsou
zdrojem
především
mastných kyselin
omega 6
.
To
jsou
hlavní
důvody,
proč
je
pro
správné
fungování
organismu
vhodné
doplňovat
příjem
omega-3
mastných
kyselin
např.
v
podobě
kvalitních
doplňků
stravy
s
obsahem
kyselin
EPA
a DHA.
Přirozené zdroje
omega 3 mastných kyselin
Informace a doporučení uvedená na těchto stránkách jsou pouze informativního charakteru a nenahrazují řádnou lékařskou péči a konzultaci s lékařem.