„Čistou radost hledej u stromů a květin, u ptáků v ovzduší a u ryb ve vodě.“- Otto František Babbler
© 2019
Omega    3    mastné    kyseliny    EPA     a    DHA     jsou mastné   kyseliny   vznikající   v   lidském   organismu přeměnou   z   jiné   omega   3   mastné   kyseliny   - kyseliny   α-linolenové .   Tuto   látku   si   tělo   neumí syntetizovat   nebo   přeměnit   z   jiných   sloučenin,   je proto   označována   jako   kyselina   esenciální ,   což znamená,     že     její     příjem     musí     být     zajištěn potravou . Vzhledem    k    tomu,    že    přeměna    kyseliny    α- linolenové    na    kyseliny    EPA    a    DHA    probíhá    v lidském   organismu   ve   velmi   omezené   míře,   jsou (ne    zcela    přesně)    jako    esenciální    označovány všechny   omega   3   mastné   kyseliny.   Metabolismus mastných   kyselin   je   ovlivněn   mnoha   vnějšími   a vnitřními     faktory.     Důležitou     úlohu     v     tomto metabolismu   hrají   především   věk,   složení   stravy nebo stres. Nejbohatším     zdrojem     omega     3     mastných kyselin    jsou    zejména    tučné    ryby    -    rybí    tuk , mořští   živočichové ,   olejnatá   semena   a ořechy   především     konopná,     lněná     semena,     vlašké ořechy .
Průměrná     celosvětová     spotřeba     ryb     je     v současnosti   asi   20   kg   na   osobu   za   rok.   V   rámci Evropy   je   průměrná   spotřeba   asi   24   kg   ryb   na osobu    za    rok.    V    České    republice    je    bohužel dlouhodobě konzumováno ryb asi 3-4 x méně. Současná      strava       je      navíc      založená      na používání     průmyslově     zpracovaných     olejů     slunečnicový,   sojový,   a   výrobků   z   nich   jako   jsou margaríny,   majonézy,   zmrzliny,   cukrovinky,   slané pochutiny,    atd.,    které    jsou    zdrojem    především mastných kyselin omega 6 . To    jsou    hlavní    důvody,    proč    je    pro    správné fungování    organismu    vhodné    doplňovat    příjem omega-3     mastných     kyselin     např.     v     podobě kvalitních   doplňků   stravy   s   obsahem   kyselin   EPA a DHA.
Přirozené zdroje
omega 3 mastných kyselin
Informace a doporučení uvedená na těchto stránkách jsou pouze informativního charakteru a nenahrazují řádnou lékařskou péči a konzultaci s lékařem.
20,2 24,3 5,2 7,9 8,5 17,1 26,4 32,9 45,7 Svět (průměr) EU (průměr) Maďarsko ČR Slovensko Chorvatsko Švédsko Francie Španělsko kg / obyvatele Spotřeba ryb a mořských plodů 2015 - 2016